Bästa LSS-kommun

Dags igen att nominera till ”Bästa LSS-kommun”

Botkyrka utsågs till vinnare av 2016 års pris för Bästa LSS-kommun, men vem tar hem priset 2017? Nu har vi öppnat för nya nomineringar. Missa inte chansen att lyfta fram kommuner som du tycker gör ett bra jobb!

Det är ABH Utbildning och Rådgivning, tidningen Föräldrakraft och webbsajten HejaOlika.se som har utlyst tävlingen om vilken kommun som är bäst i Sverige på LSS. Priset ska gå till en kommun som är värd att uppmärksamma för positivt arbete med LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Bedömningarna kommer att göras utifrån LSS ledord om självbestämmande, inflytande, personlig integritet och delaktighet. Vidare kan juryn komma att bedöma hur kommunen fungerar både som politiskt organ, beslutsfattare och utförare.

Juryn består av experter på LSS och här ingår Vilhelm Ekensteen, Elaine Johansson, Maria Johansson, Eva Olofsson, David Lega, Henrik Petrén och Thomas Jansson samt tävlingens initiativtagare Anna Barsk Holm­bom, ABH Utbildning och rådgivning, och Valter Bengtsson, chefredaktör.

Vilken kommun tycker du är värd priset? Kontakta oss nu för att nominera din favorit. Enklast gör du det genom att sända mejl till anna@abhutbildning.se eller valter.bengtsson@faktapress.se

Vem som helst kan nominera kommuner som förtjänar att vinna. Även kommuner kan nominera sig själva. Och det går även bra att nominera en del av en kommuns LSS-verksamhet.

SISTA DATUM FÖR NOMINERING ÄR DEN 7 APRIL 2017.

Det är Sveriges 290 kommuner som har huvudansvaret för att LSS-insatserna fungerar bra i vardagen för de mer än 65 000 användare som har rätt till en eller flera av insatserna.

– Kommunerna är en mycket viktig aktör när det gäller LSS, men det är alltför sällan media beskriver hur en riktigt bra kommun arbetar med att uppfylla LSS intentioner för sina medborgare, säger Anna Barsk Holm­bom som en förklaring till varför det nya priset behövs.
– Media beskriver alltför sällan hur en riktigt bra kommun arbetar med att uppfylla LSS intentioner för sina medborgare, fortsätter hon och hoppas få tips om många goda exempel.

– Vi hoppas att många användare, anhöriga och organisationer ska börja nominera kommuner som är värda att uppmärksammas som goda exempel. Du som nominerar en kommun bör ange vilken eller vilka LSS-insatser som är särskilt värda att uppmärksamma hos den aktuella kommunen. Du bör också motivera din nominering, gärna med exempel på arbete kommunen gjort  och som du vill ska premieras, säger Anna Barsk Holmbom.

Botkyrka kommun blev allra först att motta priset ”Bästa LSS-kommun”, vilket skedde vid en ceremoni den 18 augusti 2016. Botkyrkas kommunalråd Tuva Lund fick då ta emot utmärkelsen från Bengt Westerberg, som var socialminister när LSS infördes. Andrapristagare blev stadsdelen Örgryte-Härlanda i Göteborg och tredjepriset gick till Enköpings kommun.

På webbsajten HejaOlika kan du läsa mer om de vinnande kommunernas arbete. Missa inte heller att gå på något av de seminarier där Anna Barsk Holmbom pratar om vad som faktiskt är kvalitet inom LSS och de vinnande kommunerna berättar om sitt arbete under ledning av moderator Bengt Westerberg, LSS-reformens ”pappa”.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara